ME MIA MATIA...

ROLLIGANS

10 June 2007

Ε-Ε-ΕΡΧΕΤΑΙ!!!


Ερχεται ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος στον Αρη είναι η είδηση της ημέρας στα ελληνικά αθλητικά έντυπα... Ας δούμε λιγάκι το who is who του πιτσιρικά πολιτογραφημένου Μεξικάνου αλλά γονιδιακά Βραζιλιάνου:
Αν πάντα αναρωτιόσασταν πώς θα ήταν ένα μείγμα του Ροναλντίνιο με τον Μέσι η απάντηση έρχεται. Ονομάζεται Τζιοβάνι Ντος Σάντος και στα 17 του έκανε ντεμπούτο με την φανέλα της Μπάρτσα.
Μια πρώτη γρήγορη ματιά σίγουρα θα σας μπερδέψει. Όχι δεν είναι ο Ροναλντίνιο. Οι πραγματικοί ακόλουθοι της ιδέας της Μπαρτσελόνα τον γνωρίζουν εδώ και μερικά χρόνια καθώς ήταν μόλις 13 ετών όταν μετακόμισε στην Καταλονία από το Μεξικό. Τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Μπάρτσα σε ένα τουρνουά στην Γαλλία όταν είχε βγει πρώτος σκόρερ με την φανέλα της Σάο Πάουλο ντε Μοντερέι.
Είναι γιος του παλιού Βραζιλιάνου άσσου Ζιζίνιο και στο ερώτημα αν θεωρεί τον εαυτό του νέο Ροναλντίνιο ή νέο Μέσι απαντά με αφοπλιστική ταπεινότητα: «Μα τι λέτε; Αυτοί οι δύο είναι τα ινδάλματά μου. Θέλω ακόμη πολλή δουλειά για να φτάσω να καθιερωθώ στην πρώτη ομάδα».
Στα επιτεύγματά του συμπεριλαμβάνεται τόσο η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παίδων με τη φανέλα του Μεξικού (3-0 στον τελικό την Βραζιλία) όσο και η ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίκτη της συγκεκριμένης διοργάνωσης την περασμένη άνοιξη. Με την ομάδα νέων των «μπλαουγκράνα» κατέκτησε πέρυσι το νταμπλ. Στον τελικό κυπέλλου η ομάδα του είχε χάσει στον πρώτο αγώνα 3-1. Στον επαναληπτικό ο μικρός έκανε όργια, πέτυχε δύο γκολ και κατάφερε την ολική ανατροπή με 4-1 χαρίζοντας το κύπελλο στην Μπάρτσα.
Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα ήρθε πριν λίγους μήνες. Η ομάδα της Βαρκελώνης αντιμετώπιζε στη Δανία την Άαρχους και ο Ντος Σάντος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Ράικαρντ. Μετά από 19 λεπτά στο παιχνίδι ξεγλύστρισε ανάμεσα από την μισή αντίπαλη άμυνα και με εντυπωσιακό βολέ από εξαιρετικά δύσκολη θέση άφησε την μπάλα να αναπαύεται στο πλεκτό και τους θεατές με το στόμα ανοικτό.
Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα φροντίζει να κρατάει τον πιτσιρικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Όποιον άλλο θέλετε, όμως όχι αυτόν» απαντούσαν σε όσους τον έψαχναν για δηλώσεις μετά το ματς. Πάντως ο προπονητής του ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει μαζί με την πρώτη ομάδα στην Αμερική όπου θα συνεχίσει την προετοιμασία και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία να τον δούμε να συμπληρώνει το τρίγωνο του θανάτου. Σύντομα ο Βραζιλιάνος Ροναλντίνιο και ο Αργεντινός Μέσι θα έχουν δίπλα τους τον Μεξικανό Τζιοβάνι Ντος Σάντος! Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όταν φέτος "άδειασε" θέση ξένου στην Μπάρτσα μετά το ισπανικό διαβατήριο που πήρε ο Μάρκες, ο Ράικαρντ προτίμησε να μην καλύψει τη θέση με εγνωσμένης αξίας "ξένο" παίκτη αλλά να προωθήσει στην 1η ομάδα τον κλώνο του Ροναλντίνιο!

Δική μας ευχή να τον απολαύσουμε με τη φανέλα του Αρη στο φετινό πρωτάθλημα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ... ΤΣΙΑΡΤΑΣ


Και για να συνεχίσουμε: Δεν αρκεί πιστεύω να αναλάβουν αυτοί οι άνθρωποι τις ομάδες. Σίγουρα θα είναι καλό, αφού και γνωριμίες στο εξωτερικό έχουν από τις θητείες τους σε μεγάλες ομάδες, όπου δημιούργησαν όνομα, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι και σ' αυτούς που ηγούνται του ελληνικού ποδοσφαίρου, η διάθεσή τους και τα όνειρά τους θα ξεφτίσουν σύντομα. Γι' αυτό και πρέπει να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Βασίλη Τσιάρτα για την προεδρία της ΕΠΟ. Τον είδαμε τον Γκαγκάτση, τον ξαναείδαμε, τον βαρεθήκαμε. Και στην τελική τι προσέφερε εκτός από την βελτίωση της Εθνικής Ελλάδος στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα; Η SUPER LEAGUE παραμένει ανυπόληπτη, για να μην αναφερθούμε στην διαιτησία και στην ανοργανωσιά της Ομοσπονδίας. Είναι σαφές -για να μην πω μονόδρομος- η εκλογή του Τσιάρτα που θα δώσει αίγλη και σίγουρα θα κάνει αίσθηση πανευρωπαϊκά. Δεν μπορώ να σκεφτώ, άλλωστε, χώρα στην οποία το κουμάντο έχει άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το ποδόσφαιρο! Αν δεν έχεις γνώση του αντικειμένου, πώς θα ενεργήσεις για το καλό του; Με τα μαθήματα που πήρες από τους Μητροπουλαίους ή από τον Σπάθα; 'Αλλαξαν οι εποχές και πρέπει να προχωρήσουμε. Η εποχή Γκαγκάτση και "παράγκας" τελείωσε. Ας αρχίσει η εποχή Τσιάρτα που ίσως κάτι έχει να μας δώσει.

ΚΑΙ Ο ΜΑΧΛΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ;


Η "μόδα" όπως έχει εξελιχθεί τελευταία με πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές να παίρνουν στα χέρια τους ελληνικές ομάδες, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και το Νίκο Μαχλά. Το κοπέλι έχει αφήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να εννοηθεί ότι θέλει ν' αναλάβει τον ΟΦΗ και τα παρακάλια των συμπατριωτών του για απεμπλοκή από τα δίχτυα του... πατερούλη Τζίγγερ ενισχύουν την ενδεχόμενη ασχολία του με τα του ΟΦΗ. Τελευταία, μάλιστα, σύμφωνα με φίλους του, έχει ωριμάσει η ιδέα του να προχωρήσει στην εξαγορά της ομάδας του Ηρακλείου, καθώς έχει ήδη βρει και επιχειρηματίες να τον στηρίξουν οικονομικά. Το μόνο πρόβλημα προς το παρόν είναι η άρνηση του Νίκου Νιόπλια ν' αναλάβει τον ΟΦΗ - όπως θέλει απεγνωσμένα ο Μαχλάς. Η ενασχόληση του πρώην επιτελικού μέσου με την Εθνική Νέων τον καλύπτει απόλυτα και μόνο σε περίπτωση που λάβει τα εχέγγυα για να δουλέψει απερίσπαστος στο Ηράκλειο θα συμφωνήσει να βοηθήσει το Μαχλά. Όσο για τον Γκέραρντ; Αυτόν πρέπει να τον ξεχάσει ο Νικολάκης, αφού δεν θέλει ν' ακούει για ΟΦΗ μετά από τον τρόπο που τον έδιωξαν. Το νησί το έχει μόνο για τις διακοπές του και το κρασάκι του...

ΠΡΟΧΩΡΑ ΘΟΔΩΡΗ!


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι για να μπορέσει κάποια στιγμή να πάει λίγο μπροστά αυτό το έρμο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να μπουν στο κόλπο (εν ολίγοις στα διοικητικά δρώμενα) άνθρωποι που σκαμπάζουν από τόπι. Καλοί είναι οι τεχνοκράτες, αλλά πριν φτάσουμε σ' αυτούς προτεραιότητα έχει η απομάκρυνση ή έστω ο περιορισμός διάφορων λαμόγιων που έχουν κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο τσιφλίκι τους. Δε θα μπορούσα λοιπόν παρά ν' αντιμετωπίσω την απόφαση του Θοδωρή Ζαγοράκη να αναλάβει διοικητικά τον ΠΑΟΚ με αισιοδοξία. Παίκτης με παραστάσεις σε Ιταλία και Αγγλία, άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και ακόμα πιο ισχυρούς φίλους και συμπαραστάτες δίνει λόγο ύπαρξης στους φίλους του ΠΑΟΚ που τραβάνε τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια, είτε από δικά τους λάθη είτε - κυρίως - από λάθη των εκάστοτε διοικήσεων. Αν στηριχθεί ο Θοδωρής από τους φιλάθλους και αν αποφύγει κάποια λάθη, όπως αυτά του Ντέμη Νικολαίδη όταν πρωτοανέλαβε την ΑΕΚ το 2004, τότε ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα ξαναβρεί σύντομα το δρόμο του ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Αρκεί να κατατροπώσει καταρχήν τους όποιους καλοθελητές και αυλικούς. Και με την συνδρομή του Ζήση Βρύζα, όπως ακούγεται, τότε η σοβαρή δουλειά με σοβαρές προοπτικές για το μέλλον φαντάζει δεδομένη. Μαζί σου Θοδωρή!

ΚΟΥΙΖΑΚΙ...


Ποιός Έλληνας διεθνής του εξωτερικού την ψάχνει σαν τρελός για την επιστροφή του στη Ελλάδα και δη στην ομάδα του παίκτη-προέδρου; Βλέπετε στη νυν ομάδα του οι στόχοι κάθε χρόνο περιορίζονται στην σωτηρία και αυτός έχει συνηθίσει αλλιώς...