Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και στην προετοιμασία της ΑΕΚ στην Ολλανδία, αλλά προς το παρόν υπάρχει ένα δεδομένο , που οι απεσταλμένοι των εφημερίδων εκεί είτε δεν έχουν αντιληφθεί είτε αποκρύπτουν επιμελώς: Ο Χάρης Παππάς δυσκολεύεται να βγάλει το πρόγραμμα των προπονήσεων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τρεις ήταν οι φορές που εγκατέλειψε, αισθανόμενος αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό προκάλεσε τη δυσφορία του Σέρα Φερέρ, που δεν πιστεύει ότι είναι τόσο έντονες και δύσκολες οι προπονήσεις, ώστε να δικαιολογείται η κούραση του Παππά. Το ίδιο ισχυρίζονται και οι ειδικοί συνεργάτες του Ισπανού, υποπτευόμενοι ότι ο Παππάς απλά θέλει να λουφάρει.
Ο Φερέρ όμως έδωσε την πιο πειστική -και για μένα αληθινή- απάντηση: Ο Παππάς δεν δουλεύτηκε στον Ολυμπιακό. Την στιγμή που ο Ριβάλντο έκανε έξτρα ατομική προπόνηση καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, γκρινιάζοντας για τη χαλαρότητα στις προπονήσεις, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και κυρίως οι νεαροί ακολουθούσαν πιστά το πρόγραμμα έχοντας εμπιστοσύνη στο τεχνικό επιτελείο. Τεράστιο λάθος. Δε μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι όταν έφυγε ο Καφές τον Ιανουάριο από το λιμάνι για την ΑΕΚ και ξεκίνησε προετοιμασία, μέσα στις τρεις πρώτες μέρες ο Φερέρ τον έστειλε να προπονείται μόνος του, αφού δε μπορούσε να ακολουθήσει τους συμπαίκτες του. Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει διαφορετικές αντοχές και οφείλουν από το εκάστοτε επιτελείο να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι ως σύνολο. Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται από την ηλικία των 17-18 στους Έλληνες παίκτες, αλλά κανείς δεν έχει στη χώρα μας την εξειδίκευση για κάτι τέτοιο. Οπότε αναγκάζεται ο κάθε Φερέρ να κάνει και τον δάσκαλο πέρα από τον προπονητή σε έτοιμους (ηλικιακά) παίκτες των 22-23 ετών.
Οι πληροφορίες μου λένε ότι και οι συνεργάτες του Ισπανού πέρασαν από τα...θρανία για να μάθουν πώς πρέπει να δουλεύουν τόσο στην προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τα αποτελέσματα θα φανούν. Αλήθεια, στον Ολυμπιακό τι γίνεται; Ασχολούνται μόνο με το Ραούλ Μπράβο και τον Καστίγιο ή στελεχώνουν το τεχνικό επιτελείο με επιστήμονες που θα μπορέσουν να ετοιμάσουν την ομάδα για να αντέξει 40-50 παιχνίδια την επόμενη σεζόν; Και αν όχι γιατί ο Λεμονής δε ζητάει επιμόνως κάτι τέτοιο; Διότι δε νοείται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να βγαίνει ο κάθε Έλληνας παίκτης και να παραπονιέται για κούραση έχοντας παίξει ουσιαστικά τέσσερα δύσκολα παιχνίδια εντός των τειχών και άλλα πέντε ή έξι στην Ευρώπη (στο σύνολο 35), την στιγμή που οι συνάδελφοί τους στην Ισπανία και στην Αγγλία "βγάζουν" εξήντα ματς τη σεζόν (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξτρα ματς με τις Εθνικές ομάδες). Ας μην παραμυθιαζόμαστε λοιπόν με τις μεταγραφές για να βελτιωθούμε ως ποδόσφαιρο. Ας ακολουθήσουμε στο μέτρο του εφικτού το παράδειγμα της Μίλαν στην οποία οι 35χρονοι έτρεχαν σαν τρελοί το Μάιο, χωρίς τη βοήθεια παράνομων ουσιών....