ME MIA MATIA...

ROLLIGANS

04 December 2007

BET AND LOSE!

Η φανέλα της Μίλαν φέρει φέτος τη χορηγία διάσημης στοιχηματικής εταιρείας, της BET AND WIN. "Στοιχημάτισε και κέρδισε" δηλαδή στα ελληνικά. Από κέρδη άλλο τίποτα! Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει μείνει χωρίς νίκη σε 8 εντός έδρας αγώνες την τρέχουσα σεζόν και στέλνει σωρηδόν τους τζογαδόρους στον κουβά. Εγκλημα κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση; Ισως. Η δικαιοσύνη πάντως ακόμα να επέμβει. Αλλά εδώ οι άνθρωποι είχαν για πρόεδρό τους τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, σε μια χορηγία θα κώλωναν; Οι παίκτες τους μάλιστα λίγο πριν πάρουν τη σύνταξη και το εφάπαξ περνούν μια βολτίτσα από το Milan lab και έπειτα παίζουν μέχρι να βαρεθούν. Ο καλύτερος αμυντικός του Champions League, ο Πάολο Μαλντίνι, 40αρίζει! Οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 35-40! Ολα καλά λοιπόν. Κι ο κοσμάκης κλαίει περιουσίες. Σύμπτωση πρώτη. 3 Σεπτεμβρίου, όπερ σημαίνει γεμάτες οι τσέπες του κοσμάκη. Μίλαν - Φιορεντίνα (soundtrack "Βουρκωμένη Δευτέρα η χειρότερη μέρα", η μέρα του αγώνα δηλαδή). Ο ΟΠΑΠ "κοκκινίζει" το ματς. Παίζεται μόνο του δηλαδή. Τελικό αποτέλεσμα; Χ. Συνεχίζουμε. Μίλαν - Ρόμα (soundtrack "Συννεφιασμένη Κυριακή", η μέρα που έγινε το ματς). Ξανά "κόκκινο" το ματς και πάλι στο... μαύρο της συμφοράς η μπίλια. Διπλό κύριοι! Πάμε παρακάτω. Πρωτομηνιά στον Δεκέμβρη. Πάλι γεμάτα πορτοφόλια δηλαδή. Μίλαν - Γιούβε (soundtrack "Κάθε βράδυ του Σαββάτου κλαίω κι είμαι του θανάτου" ή "Φωτιά στα Σαββατόβραδα να μην ξαναγυρίσουν", η αναμέτρηση έγινε αυτή τη μέρα). Λίγες μέρες πριν ο υιός Ανιέλι δηλώνει: "με τη Μίλαν υπήρχε πάντοτε υγιής αθλητικός ανταγωνισμός". Οι μαφιόζοι που ακούνε προσπαθούν είτε να μην πνιγούν καταπίνοντας τη μπουκιά ναπολιτάνα είτε να μη σκάσουν απ' τα γέλια. Αβαβά το ματσάκι στο Χ. Kαι το δάκρυ κορόμηλο! Σήμερα η Μίλαν υποδέχεται την Σέλτικ. Το Χ είναι στο 1,70! Τι λέτε, θα δοκιμάσετε;

ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΧΩΡΙΣ ΑΓΓΛΙΑ;

Αναδημοσίευση από το http://www.sportnet.gr/, το άρθρο του Βασίλη Παπανικολάου

Ότι η ζωή είναι άδικη το ξέρουμε. Το τι σημαίνει να δείχνεις σε όλη την ανθρωπότητα τι εστί μαθηματικά, φιλοσοφία, ιστορία και στο φινάλε να είσαι ουραγός σε όλα, επίσης το ξέρουμε σ’ αυτή τη χώρα. Τώρα, ήρθε η σειρά της Αγγλίας να το μάθει. Και να το μάθει μάλιστα στις δικές μας πλάτες. Όλων εμάς που αγαπάμε τον βρετανικό ποδοσφαιρικό τρόπο να ζείς. Τύποι σαν τον Χρηστάκη μου, τύποι δηλαδή που ισοπεδώνουν τα πάντα, μπορούν να χαίρονται που κάποια ασήμαντη ποδοσφαιρικά χώρα σαν την Κροατία, πέταξε έξω από το Euro την Αγγλία. Είναι ακριβώς το ίδιο σαν κάποιος να μην γούσταρε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ακριβώς για το ίδιο πρόκειται. Η Ελλάδα γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Αγγλία το ποδόσφαιρο. Τελειωμένα πράγματα είναι αυτά. Οποιαδήποτε αίρεση αγγίζει τα όρια της αχαριστίας και του κομπλεξισμού.

Σαφώς και ο αποκλεισμός (ξανα)φέρνει στο προσκήνιο τα αιώνια προβλήματα ταυτότητας που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι Άγγλοι και όχι μόνον στο ποδόσφαιρο. Ποιοι είμαστε, που πάμε και τα σχετικά. Διότι η αγγλοσαξονική φάρα, είναι πολύ πιό εγκλωβισμένη σε υπαρξιακά θέματα απ’ ότι φανταζόμαστε. Πέρα από το ποδοσφαιρικό κόμπλεξ, έχουν κι άλλο μεγαλύτερο. Την ίδια την αγγλική γλώσσα. Τα αγγλικά είναι σήμερα ο επίσημος παγκόσμιος τρόπος συννενόησης όλων των λαών. Με έναν και μόνο έναν τρόπο ανταλλάσει σήμερα το πλανητικό μας χωριό σκέψεις και ιδέες, με τα αγγλικά. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως έχουμε συνεισφορά στην παγκόσμια επικοινωνία και άντε και λίγο οι Ιταλοί με τα λατινικά τους. Τα αγγλικά όμως είναι το παν. Πουθενά δεν πας σήμερα χωρίς να ξέρεις να μιλάς και να γράφεις τη γλώσσα του Κράουντς. Με τον καιρό όλες οι άλλες θα σβήσουν, όπως έσβησαν και τα εθνικά νομίσματα. Παιδιά, σκυλιά, γατιά, αγγλικά θα μιλάνε στο μέλλον. Ακόμη και η νέα κοινωνία που αναπτύχθηκε, αυτή του διαδικτύου, είναι ένας κόσμος με συμπαγείς αγγλοσαξωνικές ρίζες. Ποια γαλλικά και ποια γερμανικά! Για κυρίες με κανίς και για κατασκευές γεφυρών είναι αυτές. Για σύμβαση έργου στο δήμο Τραχώνων να πας, αγγλικά θα σου ζητήσουν. Και τι κατάφερε η Αγγλία; Τι κέρδισε από αυτή την παγκόσμια ηγεμονία στο χώρο της σημαντικότερης διεργασίας που έχουμε ως άνθρωποι, δηλαδή να μιλάμε; Το απόλυτο τίποτα. Ουρά των αμερικάνων είναι και παίρνει για το σπίτι τα ψίχουλα που αφήνει στο τραπέζι ο Μπους με την Κοντολίζα. Το μόνο που τους έμεινε είναι να πηγαίνουν διακοπές και να συννενοούνται με τα ντόπια γκαρσόνια για το μενού ημέρας και να κάνουν ψευτοτσαμπουκάδες για τα Φόκλαντ με τις αμερικανικές πλάτες. Αυτά είναι τα μεγάλα τους προβλήματα: ποδόσφαιρο και γλώσσα. Σου λέει ο Άγγλος και με το δίκιο του: σας έδωσα κώδικες για να συννενοείστε ρε ταγάρια και εγώ τι παίρνω; Ένα δέκατο του ενός λεπτού να μου δίνατε για κάθε αγγλικούρα που ξαμολάτε, θα ήθελα εκατό ΗΠΑ για να μου κάνουν αέρα.

Τέλος πάντων, ας πρόσεχαν. Έκαναν τερατώδη λάθη και στα δύο τραυματισμένα εγώ τους. Πίστεψαν πως το γένος και το παρελθόν μπορεί να σε προστατεύει για πάντα. Πίστεψαν πως η ανωτερότητα είναι κάτι που κληρονομείται. Ότι όμως λανθασμένους χειρισμούς και να έχουν κάνει, ποδοσφαιριστές σαν τον Ρούνεϊ, τον Τζέραλντ, τον Λάμπαρντ, τον Φέρντιναντ, τον Μπέκαμπ και αρκετούς ακόμη, δεν έχουν πολλές χώρες. Πιστεύω επίσης πως η διοργάνωση θα είναι προβληματική χωρίς Αγγλία. Υπάρχει δηλαδή κανείς που να πιστεύει πως θα κάτσει ο κόσμος σπίτι του για να δεί το Κροατία-Ισπανία με την ίδια όρεξη που θα έβλεπε το Αγγλία-Ισπανία; Κι ας είναι καλύτερη ομάδα η Κροατία την εποχή αυτή. Υπάρχει κάποιος που θα πάει στην Αυστροελβετία και θα γουστάρει να βλέπει να τραγουδάνε οι Ρώσοι αντί για τους Άγγλους; Διοργάνωση χωρίς τη συμμετοχή της Αγγλίας μου μοιάζει σαν κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι χωρίς τη μάνα. Τρέξε πατέρα να φτάξεις σαλάτα, τρέξε κουνιάδε να κόψεις ψωμί, σύρε γαμπρέ να πλύνεις τα πιάτα. Έτσι είναι και διοργάνωση χωρίς τους Άγγλους. Άνοστη. Και να το πω και στο φίλο μου δίπλα: πρέπει να μισείς τη μπάλα Χρηστάκη μου για να μη θέλεις να βλέπεις τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας. Δεν μιλάω για ποιότητα ποδοσφαίρου, μιλάω για τη φανέλα και τον κόσμο τους στις εξέδρες. Και ο βάζελος ένα μάτσο χάλια είναι εδώ και 10 χρόνια αλλά δεν νοείται πρωτάθλημα χωρίς αυτούς ή (πολύ περισσότερο) τον Ολυμπιακό. Σε ότι κατάσταση κι αν είναι. Απλά πράγματα.


Υ.Γ. Ετσι για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους Χρηστάκη, Τασούλη, Νικολάκη και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...

ΛΟΙΠΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ...

Ξεχωρίζω από τα σημερινά κοινωνικά -τα οποία με γοήτευσαν- το όνομα του Λούσιο Ματίας Ολιβέρι του Αλφρέδο που γεννήθηκε στην Κονκόρδια και θα νυμφευθεί την Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδη της Καλλιόπης που γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους (ξενερώσατε, έτσι;). Επίσης υψηλών προδιαγραφών είναι και ο Μάριος Ζέττε του Μαρσέλ και της Εσθήρ - Ελλη(Στάη;) - Ελντα (Πανοπούλου;) που πρόκειται να έρθει εις γάμου κοινωνία με την Βιολέτα Δημήτροβα Ιβάνοβα. Την παράσταση βεβαίως κλέβει ο Γιοργκ Σάσα Πάτρικ του Μάρκο και της Αρλέτ γεννημένος στο Ντόματ-εμς της Ελβετίας παρακαλώ! Ποια θα πάρει το παληκάρι; Την Μαρία - Ελένη Γιαννουλοπούλου από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής (βοήθειά μας αλλά σιγά τα ωά...). Οι γάμοι Ελληνορώσσων πάμπολλοι όμως υπεράνω πάσης υποψίας είναι ο Λεωνίδας Τσακιρίδης. Οσοι σπεύσετε να υποθέσετε πως είναι Ελληνας που γεννήθηκε και κατοικεί στους Αμπελόκηπους θα απογοητευθείτε. Από το Γιαϊπάν του Ουζμπεκιστάν έκανε τη διαδρομή κι έφτασε στη Γλυφάδα ο άνθρωπος για να βρει την εκλεκτή της καρδιάς του. Ποια είναι η τυχερή; Η Λιούμποβ Μπαράνοβα, του Βλαντιμίρ και της Λιούμποβ το γένος Νεντοπιτάιλο, από το μακρινό Κροπόγκιν της Ρωσίας (όσοι δεν κατάπιατε τη γλώσσα σας συνεχίστε παρακάτω) έφτασε στην Καλλιθέα και έπειτα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Αυτά και υπόσχομαι στον εαυτό μου να προσέχω περισσότερο και συχνότερα τις αναγγελίες γάμων!

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

Οπως είπε κι ένας καλός φίλος: "είναι πλέον γεγονός, το 'γραψαν οι εφημερίδες, η Κατερίνα κι ο Γιώργος παντρεύονται". Ακολουθεί η αγγελία που δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ: "Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ του Νικολάου και της Μαρίας, το γένος Χιώτου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη και η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ του Γεωργίου και της Μαρίας - Ρόζας, το γένος... ("όχι Βουτσινού, Βουτσίνου", προλαβαίνει να με διορθώσει η Κατερίνα) Βουτσίνου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Ν. Ιωνία Αττικής, θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Γλυφάδα". Τώρα κανονικά θα έπρεπε να συνεχίσω με το πλούσιο ρεπορτάζ που έχω για τις λεπτομέρειες του γάμου (τα κατά το κοινώς λεγόμενο γαμησιάτικα) αλλά θα αρκεστώ στην αναδημοσίευση από τν εφημερίδα του συγκροτήματος γιατί έχω δώσει το λόγο μου στον Γιώργο...